Warsztaty z Bartkiem Kieżunem

21-22 sierpnia 2020 na FarmieBii

Szczegóły kursu

Bartek Kieżun – specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz i bloger kulinarny, podróżnik, fotograf. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Stale współpracuje z Magazynem KUKBUK i portalem Wirtualna Polska. Publikuje również w m.in.: magazynie Podróże, Twój Styl i kwartalniku Wino.

Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych. Jego pierwsza książka „Italia do zjedzenia” zdobyła Nagrodę Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku oraz była nominowana do Gourmand World Cookbook Awards.

W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzi wspólnie z Przemkiem Krupskim Miejsce Sklep – galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych.

 

MENU:

DZIEŃ 1 - Kuchnia Rzymu

- Insalata di fave e pecorino romano – sałatka z młodego bobu z pecorino romano i cytryną

- Pasta alla carbonara – rzymski klasyk, pokażemy jak go przygotować bez błędów i bez śmietany

- Focaccia con patate e rosmarimo – przysmak Z Campo dei fiori, drożdżowa focaccia z ziemniakami i rozmarynem

- Porchetta – pieczona łopatka wieprzowa z nasionami kopru włoskiego, szałwią i rozmarynem

 

WIECZÓR

- Saltimboca alla romana – cielęcina smażona w białym winie z prociutto di Parma i szałwią

- Risotto con gamberi - risotto z krewetkami

- Ravioli dolci con ricotta e visciole - na deser zrobimy ravioli z kruchego ciasta z ricottą i wiśniami

 

DZIEŃ 2 - Kuchnia Jerozolimy

 

- Precle z Jerozolimy – nazywane też jerozolimskimi bajglami, delikatne i pachnące sezamem

- Sałatka z arbuza i fety z pietruszką i papryką z Aleppo – arbuz w kuchni nie tylko na słodko

- Kalafior pieczony z harissą w sosie z jogutru i tahiny – genialny letni obiad

- Sofrito – wspaniałe danie z kurczaka

WIECZÓR

- Baba ganoush – salsa z bakłażana z tahiną i zielona pietruszką

- Chraime – ryba w pikantnym pomidorowym sosie o marokańskim rodowodzie

- Chocolate babka – czekoladowy kranz popularny w Nowym Jorku i Tel-Awiwie

 
 

 

Zapisy na warsztaty:

lidia@farmabii.pl

602777539