Warsztaty

Image

Wiosenne grillowanie

21 maja 2022 | Tomasz Czajkowski autor bloga Magiczny Składnik  

Wiosnę kochamy za to, że przywraca światu kolory, a warzywom smak. No i za to, że otwiera sezon grillowy, oczywiście! W sobotę, 21 maja grilla na Farmie Bii rozpali Tomasz Czajkowski, znany również jako Magiczny Składnik. Na jego warsztatach uczestnicy będą mieli szansę przekonać się, że nie tylko mięsiwa nadają się na ruszt, ale składników, które świetnie tam pasują można poszukać też w warzywniaku. Czym więc będzie smakować taka lżejsza, wiosenna odsłona grilla? Podpłomykiem z czosnkiem niedźwiedzim, sałatami z rusztu w towarzystwie warzyw z ognia z ziołowym winegretem, chłodnikiem z kiszonego buraka z grillowanymi szparagami oraz świeżą, tajską sałatką Nam Tok z grillowanego steka i całej masy aromatycznych ziół. Palce lizać!


Image

Roślinne lunche na lato

18 czerwca 2022 | Dominika Targosz

Koniec czerwca to idealny moment, by zakochać się w kuchni roślinnej! Stragany są pełne warzyw i owoców, które właśnie wtedy smakują najlepiej. I naprawdę nie trzeba wiele pracy, by wyczarować z nich obłędnie pysznie dania. Proste, sezonowe przepisy (a także kuchenne improwizacje!) to esencja letniego gotowania. Na warsztatach, pod okiem Dominiki Targosz – specjalistki od kuchni roślinnej, przygotujecie m.in. takie pyszności jak: grzanki ze szparagami, jogurtem i kurkumową oliwą oraz młode ziemniaki z tofu w harrisie z piklowaną rzodkiewką. Prowadząca nauczy was także przydatnych trików i technik w kuchni roślinnej, dzięki którym z warzyw będziecie wydobywać upragniony smak umami, a także podzieli się swoją ogromną wiedzą na temat jej składników - zdradzi jak zręcznie je dobierać i mistrzowsko łączyć, aby odmienić charakter pozornie prostych potraw i oczarować nimi wszystkie zmysły. 


Image

Lekkie letnie śniadania

25 czerwca 2022 | Maria Przybyszewska

Niezawodny sposób na udany dzień? Zacząć go od pysznego śniadania! A nie ma na to lepszego okresu niż sam środek czerwca, kiedy to stragany uginają się pod kilogramami świeżych, kolorowych i pachnących owoców i warzyw. Jak z tych darów natury wyczarować pyszną strawę, której wizja konsumpcji obudzi nas skuteczniej niż budzik, pokaże wam Maria Przybyszewska - szefowa kuchni i mistrzyni roślinnego comfort foodu. Pod jej okiem uczestnicy warsztatów przygotują, m.in.: cilbir, czyli jaja po turecku z paprykowym masłem i orzechami laskowymi, kremową polentę na słodko i wytrawnie oraz talerz z pastą z białej fasoli, sałatą z zielonych warzyw i chrupiącymi ziarnami. 


Image

Wypieki z sezonowym twistem

2 lipca 2022 | Justyna Dragan

Lipiec to jeden z najpyszniejszych miesięcy w roku. Prawdziwe bogactwo warzyw i owoców! Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do tego, że warto te dobra natury przenosić z ogrodu lub straganu na stół?

Na czas lata postawmy na kolor, smak i lekkość! Podczas pierwszych lipcowych warsztatów na Farmie Bii zainspiruje was do tego Justyna Dragan, blogerka kulinarna specjalizująca się w różnego rodzaju wypiekach. Pod jej okiem uczestnicy przygotują m.in. kolorowe bułeczki bao pełne warzyw z guacamole i grillowanym halloumi oraz galette z rabarbarem podane z lodami waniliowymi. Prowadząca zdradzi wam też patent jak z czerstwego pieczywa wyczarować pyszną chałkę. Jesteście ciekawi? Zapraszamy!


Image

„Kaiseki” – japoński wzór smaku

9 lipca 2022 | Paweł Trzaskowski

Sushi czy ramen już dobrze znamy. A teraz świat podbija kolejny symbol kuchni japońskiej – kaiseki. To nie potrawa, ale cały kulinarny rytuał! Chcecie się dowiedzieć więcej? Zapraszamy na warsztaty z Pawłem Trzaskowskim, sushi chefem i wielkim miłośnikiem kuchni japońskiej. Pod okiem mistrza zgodnie ze sztuką przygotujecie m.in. sashimi maguro, nigiri moriawase czy maki zushi. Poznacie też sekrety kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni – jednej z najzdrowszych kuchni świata! Przygotujcie się na kompozycję niezwykłych smaków i solidną porcję wiedzy.