Kursy gotowania

Image

Kuchnia francuska
z przyjemnością

6 marca 2021 | Ewa Michalska

Kuchnia francuska tylko z pozoru wydaje się trudna i poddana bardzo sztywnym zasadom – w praktyce może być doskonałym materiałem do zabawy i kreatywności. Owszem, niełatwo obejść się bez masła przy wyrabianiu ciasta francuskiego, ale te warsztaty stworzą pomost pomiędzy tradycją a nowoczesnością i nauczą każdego, jak łatwo przygotować dania kuchni francuskiej z ogólnodostępnych, jakościowych składników, a później przenieść te smaki do własnej kuchni. 

Aromatyczna zupa rybna z wybrzeża Morza Śródziemnego na bazie popularnych w Polsce ryb i owoców morza? Klasyczna tarta tatin z owocami sezonowymi? Tego możecie się spodziewać podczas warsztatów na Farmie Bii!


Image

Kuchnia przyprawiona lasem

13 marca 2021 | Ewa Michalska 

Te warsztaty to nauka gotowania, kurs dobrej zabawy, ale i pożyteczna lekcja korzystania z darów natury. Pozwolą odkryć las jako miejsce pełne smaków i aromatów, które mamy na wyciągnięcie ręki. Tymi łatwo dostępnymi urozmaicimy dobrze znane nam dania, od ryby, przez ziemniaczane kluseczki, aż po deser z orzechami. Przy powitalnym świerkowym koktajlu nauczycie się, co można zebrać w lesie podczas popołudniowego spaceru, a co później może przydać się w kuchni, z czym najlepiej te smaki połączyć i jak je przetworzyć, aby cieszyły podniebienie jak najdłużej.


Image

Wielkanoc ze szczyptą nowoczesności

20 marca 2021 | Ewa Michalska 

Jeśli wydawało wam się, że świąteczne menu zawsze musi być przewidywalne, te warsztaty zmienią to na zawsze. Owszem, w polskiej kuchni często rządzi tradycja, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby klasykę przyprawić szczyptą nowoczesności. Dlatego do zwyczajowych jajek dodacie sezonowe szparagi czy idealnie komponujący się z nimi, puszysty sos holenderski. Albo samodzielnie uwędzicie żółtko, które swoim smakiem uzupełni pierogi z pstrągiem. 

Słowem przewodnim może być więc „balans” – pewnych rzeczy nawet nie wypada zmieniać, ale można oswoić się z eksperymentami i otworzyć na nowe możliwości. A to wszystko odbędzie się pod znakiem sezonowości – skorzystacie z tego, co najlepsze tu i teraz.