Warsztaty

Image

La dolce vita z kuchnią włoską

22 stycznia 2022 | Cristina Catese 

Podczas warsztatów z oryginalnej kuchni włoskiej zasmakujecie życia, jak nigdy wcześniej – i uruchomicie do tego wszystkie zmysły. Ta kuchnia to bowiem mieszanka tego, co najlepsze – niezwykłych tekstur, niemożliwych do pomylenia z niczym innym smaków, najlepszych składników i nieskrępowanej radości z próbowania. Tego wszystkiego nauczycie się pod okiem prawdziwej włoskiej mammy, która przybliży wam łatwe triki w przygotowaniu pozornie skomplikowanych dań i zdradzi najpilniej strzeżone włoskie sekrety. Tradycyjne przepisy przemieszają się tu z autorskim twistem, wyznaczonym przez sezonowość składników, ale jedna rzecz pozostanie niezmienna – poczujecie, że cucina italiana to kuchnia na poprawę humoru – nawet wtedy, kiedy już jest bardzo dobry!


Image

Kuchnia polska z rybami i owocami morza

29 stycznia 2022 | Marcin Kaczmarek-Pielin 

Te warsztaty to pochwała polskiej kuchni, ale i jej niezwykłej zdolności do przyjmowania ciekawych smaków i aromatów. Dzięki nim zobaczycie, jak wybrane tu składniki potrafią być względem siebie komplementarne – wystarczy wyobrazić sobie dymny mariaż ziemniaków z ogniska i wędzonego łososia czy połączenie morskiego smaku muli z orzeźwiającym, polskim cydrem. Nauczycie się tu, jak z szacunkiem obchodzić się z rybami i owocami morza, jak je oczyszczać i rozpoznawać najlepsze okazy. Poznacie ciekawostki o najlepszych polskich hodowlach i zobaczycie, jak prowadzić kuchnię w duchu zero waste, przygotowując dania na bazie ryb i owoców morza. A do domu zabierzecie ze sobą nie tylko wiedzę, ale i receptury, które z łatwością odtworzycie, ale które będą też drogowskazem, prowadzącym do potraw z waszych wyobrażeń.


Image

Zmysłowy comfort food

5 lutego 2022 | Tomasz Królikowski 

Tego dnia na Farmie Bii doświadczycie pełnego kulinarnego komfortu, okraszonego zmysłowymi, ale i pełnymi subtelności uniesieniami. Nauczycie się nie tylko sztuki łączenia produktów, próbowania nowych smaków i złożoności tekstur, ale też poczujecie, jak za pomocą jedzenia można opowiedzieć romantyczną historię i przywołać najlepsze życiowe wspomnienia. Pewniakiem będą tu francuskie crepês Suzette, dreszczyk dobrych emocji wywoła aromatyczny sos ostrygowy, kozi ser zaskoczy swoją subtelnością, a pełna umami całość wprawi ciało i duszę w przyjemne drgania. Komfortowi będzie sprzyjało także to, z jaką łatwością, nawet w domowych warunkach, przygotujecie zmysłowe menu, które będziecie mogli odtworzyć nie tylko na Walentynki.


Image

Kuchnia walentynkowa

12 lutego 2022 | Arkadiusz Płoński 

Tego dnia dosłownie zakochacie się w gotowaniu. Przygotujecie potrawy, dzięki którym szybciej zabije wam serce, spróbujecie dań, które rozbudzą kubki smakowe, zrobicie przystawkę w formie drinka, a po wszystkim poczujecie się lekko i bardzo przyjemnie. To wszystko w akompaniamencie złożonych tekstur i aromatów, nieoczywistego sposobu serwowania dań, ciekawych form i zaskakujących połączeń, na czele z warzywami korzeniowymi, podanymi w towarzystwie białej czekolady czy zdekonstruowanym tiramisu, którego sam widok przyprawi was o wzruszenie. To w końcu święto zakochanych – także w kuchni i wybornych smakach.


Image

Odkrywanie smaków Tajlandii

26 lutego 2022 | Bartosz "Snecz" Dębski

Jeśli myślicie, że kuchnia tajska jest wymagająca i trudna do przygotowania, po tych warsztatach zmienicie zdanie. Z łatwością wykonacie najpopularniejsze dania z tej części świata, wyśmienicie się przy tym bawiąc. Dowiecie się też, jak przygotować domowy Pad Thai, który z powodzeniem odtworzycie we własnej kuchni, nawet na płycie indukcyjnej. Do przygotowania tajskich dań użyjecie świeżych składników i aromatycznych przypraw, takich jak galangal, trawa cytrynowa, liście kaffiru, tamaryndowiec, kolendra i chili, a zewsząd będzie się unosił zapach kulinarnej kreatywności.