Warsztaty
Cena za udział w warsztatach kulinarnych / sezon 2025:
dla osób dorosłych regularne warsztaty: 390zł / wybrane warsztaty o dłuższym czasie trwania: 550zł (w przypadku realizacji wcześniej wykupionych voucherów obowiązuje dopłata do pełnej kwoty 550zł)
udział dzieci do 15 r.ż: 150 zł
WARSZTATY KULINARNE NA ROK 2025
Przyjedź, spróbuj, przekonaj się, że kultura kulinarna ma różne oblicza;)
Wszystkie warsztaty odbywają się w soboty od godz. 12.00 do 15.00. Proponowane dania mięsne są możliwe do przygotowania w wersji wege - uczestniów prosimy o zgłoszenie nam takiej informacji min. 3 dni przez warsztatami.
Aby wykupić udział w warsztatach prosimy o zgłoszenie mailowe: kontakt@farmabii.pl
Marzec
Kuchnia Włoska na Dzień Kobiet
Andrea Scarantino
08.03.2025. godz. 12:00
Farma Bii / Janinów
- Gambero rosso sicilia - Czerwone krewetki sycylijskie w krewetkowym bisque
- Ostrygi Rockefeller - Ostrygi wypełnione zapieczonym nadzieniem z pora, szpinaku, anchovis, bułki tartej i tartego parmezanu, a wszystko to aromatyzowane natką pietruszki i skórką z cytryny
- Risotto zafferano con tartara di gamberi - szafranowe risotto z cytrusowym tatarem z krewetek
- Tortino di cioccolato con crema di pistacchio- fondant czekoladowy na kremie pistacjowym
Kuchnia Francuska
Piotr Strzelczyk
15.03.2025. godz. 12:00
Farma Bii / Janinów
- Sałatka nicejska - grillowany tuńczyk / anchois / sałata rzymska / szalotka / fasolka szparagowa / pomidor cherry / jajko /oliwa cytrynowa
- Potage parmentier - zupa porowo-ziemniaczana / chrust z boczku / siekany szczypiorek
- Coq au vin - kurczak w czerwonym winie / ziemniaki noisette
- Fondant czekoladowy / mus truskawkowy / lody waniliowe
Kuchnia Śródziemnomorska
Nico Palladini22.03.2025 godz. 12:00
Farma Bii / Janinów
- Tapenade (krem oliwkowy-kaparowy) – Francja
- Stracciatella alla romana - klasyczna zupa rzymski - Włochy
- Pieczona dorada w solnej skorupie – Chorwacja
- Cygara z pasty filo i pistacja – Czarnogóra
Kuchnia Japońska
Radosław Piwowar
29.03.2025 godz. 12:00
Farma Bii / Janinów
- Tempura z krewetek lub warzywna z sosem spice majo
- Zupa tempura udon na klasycznym japońskim bulionie dashi, krewetkami i warzywami w chrupiącej tempurze, olejem chili i sicimi togarashi
- Sushi set: Sushi nigiri / Futomaki
- Sushi set: Hosomaki / Temaki
Kwiecień
Wielkanocna uczta z Larą Gessler i Piotrem Strzelczykiem!
Lara Gessler i Piotr Strzelczyk
05.04.2025 godz. 12:00-17.00
Farma Bii / Janinów *** CENA 550zł
Lara Gessler i Piotr Strzelczyk poprowadzą warsztaty tematyczne, które pozwolą zupełnie inaczej przygotować Wielkanoc!
Będzie słodko i wytrawnie, w stylu, który pokaże jak łaczyć tradycję z nowoczesnością:)
- przystawka: jaja faszerowane
- zupa: zupa rakowa
- danie główne: polędwiczka z dzika, puree ziemniaczane, brukselka zasmażana z orzechami i boczkiem
- deser: mazurek różany, mazurek orzechowy, pascha
CENA UDZIAŁU: 550zł
W roli głównej: steak&etc
Piotr Strzelczyk
12.04.2025 godz. 12:00
Farma Bii / Janinów
- Steak ribeye z grilla / sos jałowcowy / frytki z batata / grillowane warzywa
- Steak z polędwicy wołowej (tzw. Fillet mignon) / sos bearnaise / fondant ziemniaczany / karmelizowane warzywa
- T-bone steak z grilla / sos gorgonzola / konfetowane pomidory / ziemniaki pieczone( Jacket Potato)
- Tatar z polędwicy wołowej / majonez grzybowy / marynowane maślaki / pikle / żółtko / szalotka/ razowiec
Włoskie sery!
Bianca Mozarella
26.04.2025 godz. 12:00-17.00
Farma Bii / Janinów ***
CENA 550zł
CENA 550zł
Kaja Przegońska i Francesco Micaletti czyli Bianca Mozarella - najlepsi specjaliści od włoskich serów w Polsce!
Korzystając z włoskiej wiedzy nauczą nas jak z polskiego, ekologicznego mleka samemu tworzyć miękkie sery typu mozzarella, burrata, stracciatella, ricotta i scamorza.
Warsztaty zaczniemy od pokazu robienia mozzarelli, straciatelli i burraty. Następnie wszyscy uczestnicy warsztatów wykonają własną stracciatelle i mozzarellę, które użyją w przygotowaniu dań warsztatowych:
- szparagi alla bassanese - tradycyjny przepis z Veneto-szparagi i sos jajeczny
- sałatka z wiosennymi warzywami i Burratą
- ręcznie robiona pasta Orecchiette z sosem pomidorowym i naszą stracciatellą
- tiramisu
CENA UDZIAŁU: 550zł
Maj
Bałkańska Uczta – smaki południa Europy
Petar Simić
02.05.2025 godz. 12:00
Farma Bii / Janinów
- Przystawka : Dagnje na buzaru – Małże w sosie buzara
- Przystawka: Paprike punjene sa urnebesem – Papryki faszerowane urnebesem
- Danii główne: Jagnjeći ćevap – Jagnięce ćevapi.
- Deser: Tufahije – Faszerowane jabłka w syropie
W roli głównej: steak&etc
Piotr Strzelczyk
10.05.2025 godz. 12:00
Farma Bii / Janinów
- Steak ribeye z grilla / sos jałowcowy / frytki z batata / grillowane warzywa
- Steak z polędwicy wołowej (tzw. Fillet mignon) / sos bearnaise / fondant ziemniaczany / karmelizowane warzywa
- T-bone steak z grilla / sos gorgonzola / konfetowane pomidory / ziemniaki pieczone( Jacket Potato)
- Tatar z polędwicy wołowej / majonez grzybowy / marynowane maślaki / pikle / żółtko / szalotka/ razowiec
Kuchnia Wenecka
Nicola Palladini
17.05.2025 godz. 12:00
Farma Bii / Janinów
- Sarde in saor, przystawka na bazie smażonych sardynek
- Risi e Bisi
- Bigoli in salsa - klasyczny przepis z pełnoziarnistego makaronu Bigoli, cebuli i solonej ryby
- Bussola' Buranea
Czerwiec
Włoskie klasyki w wersji wegetariańskiej
Mattia Centini
14.06.2025 godz. 12:00
Farma Bii / Janinów
- Przystawka: Pesto alla trapanese
- Zupa: Pappa al pomodoro
- Ravioli z ricottą i cytrynowo-miętowym sosem
- Deser: Tiramisu
Wiosenny comfort food
Ewa Michalska
20.06.2025 godz. 12:00
Farma Bii / Janinów
- Chrupiące krokiety z młodych ziemniaków i wędzonego łososia, domowy majonez "cezar"
- Polska "bruschetta" na parmezanowej chałce, z musem z regionalnych serów i grillowanych szparagów
- Letnia sałatka z kalarepy i jabłka z dressingiem z prażonego ryżu, chrupiący naleśnik ziołowy, grillowane krewetki
- Tymiankowy sernik czekoladowy "ekspresowy" z truskawkami i kwiatem czarnego bzu
W roli głównej: steak&etc
Piotr Strzelczyk
21.06.2025 godz. 12:00
Farma Bii / Janinów
- Steak ribeye z grilla / sos jałowcowy / frytki z batata / grillowane warzywa
- Steak z polędwicy wołowej (tzw. Fillet mignon) / sos bearnaise / fondant ziemniaczany / karmelizowane warzywa
- T-bone steak z grilla / sos gorgonzola / konfetowane pomidory / ziemniaki pieczone( Jacket Potato)
- Tatar z polędwicy wołowej / majonez grzybowy / marynowane maślaki / pikle / żółtko / szalotka/ razowiec