Warsztaty

Cena za udział w warsztatach kulinarnych / sezon 2025:

dla osób dorosłych regularne warsztaty: 390zł / wybrane warsztaty o dłuższym czasie trwania: 550zł (w przypadku realizacji wcześniej wykupionych voucherów obowiązuje dopłata do pełnej kwoty 550zł)

udział dzieci do 15 r.ż: 150 zł

WARSZTATY KULINARNE NA ROK 2025 

Przyjedź, spróbuj, przekonaj się, że kultura kulinarna ma różne oblicza;)

Wszystkie warsztaty odbywają się w soboty od godz. 12.00 do 15.00. Proponowane dania mięsne są możliwe do przygotowania w wersji wege - uczestniów prosimy o zgłoszenie nam takiej informacji min. 3 dni przez warsztatami.

Aby wykupić udział w warsztatach prosimy o zgłoszenie mailowe: kontakt@farmabii.pl

Marzec

Kuchnia Włoska na Dzień Kobiet

Andrea Scarantino

08.03.2025. godz. 12:00 
Farma Bii / Janinów
  • Gambero rosso sicilia - Czerwone krewetki sycylijskie w krewetkowym bisque 
  • Ostrygi Rockefeller - Ostrygi wypełnione zapieczonym nadzieniem z pora, szpinaku, anchovis, bułki tartej i tartego parmezanu, a wszystko to aromatyzowane natką pietruszki i skórką z cytryny
  • Risotto zafferano con tartara di gamberi - szafranowe risotto z cytrusowym tatarem z krewetek
  • Tortino di cioccolato con crema di pistacchio- fondant czekoladowy na kremie pistacjowym 

Kuchnia Francuska

Piotr Strzelczyk

15.03.2025. godz. 12:00 
Farma Bii / Janinów
  • Sałatka nicejska - grillowany tuńczyk / anchois / sałata rzymska / szalotka / fasolka szparagowa / pomidor cherry / jajko /oliwa cytrynowa
  • Potage parmentier - zupa porowo-ziemniaczana / chrust z boczku / siekany szczypiorek
  • Coq au vin - kurczak w czerwonym winie / ziemniaki noisette
  • Fondant czekoladowy / mus truskawkowy / lody waniliowe

Kuchnia Śródziemnomorska

Nico Palladini

22.03.2025 godz. 12:00 
Farma Bii / Janinów
  • Tapenade (krem oliwkowy-kaparowy) – Francja
  • Stracciatella alla romana - klasyczna zupa rzymski - Włochy
  • Pieczona dorada w solnej skorupie – Chorwacja
  • Cygara z pasty filo i pistacja – Czarnogóra

Kuchnia Japońska

Radosław Piwowar
29.03.2025 godz. 12:00 

Farma Bii / Janinów
  • Tempura z krewetek lub warzywna z sosem spice majo
  • Zupa tempura udon na klasycznym japońskim bulionie dashi, krewetkami i warzywami w chrupiącej tempurze, olejem chili i sicimi togarashi
  • Sushi set: Sushi nigiri / Futomaki
  • Sushi set: Hosomaki / Temaki

Kwiecień

Wielkanocna uczta z Larą Gessler i Piotrem Strzelczykiem!

Lara Gessler i Piotr Strzelczyk
05.04.2025 godz. 12:00-17.00 

Farma Bii / Janinów *** CENA 550zł

Lara Gessler i Piotr Strzelczyk poprowadzą warsztaty tematyczne, które pozwolą zupełnie inaczej przygotować Wielkanoc!

Będzie słodko i wytrawnie, w stylu, który pokaże jak łaczyć tradycję z nowoczesnością:)

  • przystawka: jaja faszerowane
  • zupa: zupa rakowa
  • danie główne: polędwiczka z dzika, puree ziemniaczane, brukselka zasmażana z orzechami i boczkiem
  • deser: mazurek różany, mazurek orzechowy, pascha

CENA UDZIAŁU: 550zł

W roli głównej: steak&etc

Piotr Strzelczyk
12.04.2025 godz. 12:00 

Farma Bii / Janinów
  • Steak ribeye z grilla / sos jałowcowy / frytki z batata / grillowane warzywa
  • Steak z polędwicy wołowej (tzw. Fillet mignon) / sos bearnaise / fondant ziemniaczany / karmelizowane warzywa
  • T-bone steak z grilla / sos gorgonzola / konfetowane pomidory / ziemniaki pieczone( Jacket Potato)
  • Tatar z polędwicy wołowej / majonez grzybowy / marynowane maślaki / pikle / żółtko / szalotka/ razowiec

Włoskie sery!

Bianca Mozarella
26.04.2025 godz. 12:00-17.00 

Farma Bii / Janinów ***
CENA 550zł

Kaja Przegońska i Francesco Micaletti czyli Bianca Mozarella - najlepsi specjaliści od włoskich serów w Polsce!

Korzystając z włoskiej wiedzy nauczą nas jak z polskiego, ekologicznego mleka samemu tworzyć miękkie sery typu mozzarella, burrata, stracciatella, ricotta i scamorza. 

Warsztaty zaczniemy od pokazu robienia mozzarelli, straciatelli i burraty. Następnie wszyscy uczestnicy warsztatów wykonają własną stracciatelle i mozzarellę, które użyją w przygotowaniu dań warsztatowych:

  • szparagi alla bassanese - tradycyjny przepis z Veneto-szparagi i sos jajeczny
  • sałatka z wiosennymi warzywami i Burratą
  • ręcznie robiona pasta Orecchiette z sosem pomidorowym i naszą stracciatellą
  • tiramisu

CENA UDZIAŁU: 550zł

Maj

Bałkańska Uczta – smaki południa Europy

Petar Simić
02.05.2025 godz. 12:00 

Farma Bii / Janinów
  • Przystawka : Dagnje na buzaru – Małże w sosie buzara 
  • Przystawka: Paprike punjene sa urnebesem – Papryki faszerowane urnebesem
  • Danii główne: Jagnjeći ćevap – Jagnięce ćevapi.
  • Deser: Tufahije – Faszerowane jabłka w syropie

W roli głównej: steak&etc

Piotr Strzelczyk
10.05.2025 godz. 12:00 

Farma Bii / Janinów
  • Steak ribeye z grilla / sos jałowcowy / frytki z batata / grillowane warzywa
  • Steak z polędwicy wołowej (tzw. Fillet mignon) / sos bearnaise / fondant ziemniaczany / karmelizowane warzywa
  • T-bone steak z grilla / sos gorgonzola / konfetowane pomidory / ziemniaki pieczone( Jacket Potato)
  • Tatar z polędwicy wołowej / majonez grzybowy / marynowane maślaki / pikle / żółtko / szalotka/ razowiec 

Kuchnia Wenecka

Nicola Palladini
17.05.2025 godz. 12:00 

Farma Bii / Janinów
  • Sarde in saor, przystawka na bazie smażonych sardynek
  • Risi e Bisi
  • Bigoli in salsa - klasyczny przepis z pełnoziarnistego makaronu Bigoli, cebuli i solonej ryby
  • Bussola' Buranea

Czerwiec

Włoskie klasyki w wersji wegetariańskiej

Mattia Centini
14.06.2025 godz. 12:00 

Farma Bii / Janinów
  • Przystawka: Pesto alla trapanese  
  • Zupa: Pappa al pomodoro 
  • Ravioli z ricottą i cytrynowo-miętowym sosem
  • Deser: Tiramisu

Wiosenny comfort food

Ewa Michalska
20.06.2025 godz. 12:00 

Farma Bii / Janinów
  • Chrupiące krokiety z młodych ziemniaków i wędzonego łososia, domowy majonez "cezar"
  • Polska "bruschetta" na parmezanowej chałce, z musem z regionalnych serów i grillowanych szparagów
  • Letnia sałatka z kalarepy i jabłka z dressingiem z prażonego ryżu, chrupiący naleśnik ziołowy, grillowane krewetki
  • Tymiankowy sernik czekoladowy "ekspresowy" z truskawkami i kwiatem czarnego bzu

W roli głównej: steak&etc

Piotr Strzelczyk
21.06.2025 godz. 12:00 

Farma Bii / Janinów
  • Steak ribeye z grilla / sos jałowcowy / frytki z batata / grillowane warzywa
  • Steak z polędwicy wołowej (tzw. Fillet mignon) / sos bearnaise / fondant ziemniaczany / karmelizowane warzywa
  • T-bone steak z grilla / sos gorgonzola / konfetowane pomidory / ziemniaki pieczone( Jacket Potato)
  • Tatar z polędwicy wołowej / majonez grzybowy / marynowane maślaki / pikle / żółtko / szalotka/ razowiec