Zmysłowy comfort food
5 lutego 2022 na FarmieBii
„Jedzenie może być doskonałym przewodnikiem dobrych emocji i najlepszych wspomnień”
– Tomasz Królikowski, szef kuchni

Pytania?
Szczegóły kursu
W pełną uniesień podróż po nieoczywistych smakach zabierze was Tomasz Królikowski – szef kuchni z dwudziestoletnim doświadczeniem. Swoją przygodę z gotowaniem od razu zaczął w jednej z najlepszych włoskich restauracji w Polsce – wielkopolskiej Villa Toscania, wykorzystując wiedzę i umiejętności, które zdobył, szkoląc się wcześniej pod okiem włoskich szefów kuchni w Mediolanie. Później pełnił rolę szefa kuchni w Londynie, między innymi w Bibliotece Brytyjskiej czy Mansion House, gotując dla samego burmistrza. Po powrocie skupił się na łączeniu tradycji z nowoczesnością oraz na prowadzeniu warsztatów, ucząc od podstaw teorii i praktyki ludzi w każdym wieku. Dla was stworzył oryginalne, zmysłowe menu, które w każdy chłodny wieczór przyniesie ciepło i ukojenie:
Przystawka:
Delikatnie pieczony łosoś w przyprawach, podany z musem z łososia i koziego sera
Zupa:
Pełen umami bulion à la ramen – także w opcji wege
Danie główne:
Chateaubriand, czyli pieczona w całości porcja polędwicy, glazurowana sosem ostrygowym, podana z purée z selera i zielonymi warzywami
Deser:
Crepês Suzette, czyli cienkie naleśniki duszone w soku pomarańczowym i likierze z pieczoną białą czekoladą i mrożonym jogurtem z cytryną
Zmysłowy comfort food
Prowadzący: Tomasz Królikowski
5 lutego 2022, Farma Bii
Janinów 6B, 95-060 Buczek
Zapisy na warsztaty:
lidia@farmabii.pl
603 605 605