Szkolenia zawodowe

Kurs dla szefów kuchni kucharzy i restauratorów

Zapraszamy osoby, które zajmują się zawodowo tematem, oraz amatorów
chcących rozwijać umiejętności praktyczne na poziomie profesjonalnym

Cena

2.000 zł/ osoba

STEAK & DZIK & GRILL  

Poniedziałek 24 marca 2025 

godz. 10:00 - 18.00 
Farma Bii / Janinów
  • Poniedziałek / 24 marca 2025 
  • godz.10.00 – 18.00 
  • czas trwania: 8 godzin 
  • prowadzący: Piotr Strzelczyk

Podczas kursu uczestnicy zdobędą wiedzę na temat technik przygotowywania steków oraz dań z dziczyzny. Będą mieli okazję poznać różnorodne metody obróbki mięsa, w tym sous-vide, konfetowanie, smażenie i karmelizację. Do każdego mięsa przygotujemy idealnie dobrane dodatki, sosy i składniki warzywne.

Zwieńczeniem kursu będzie prezentacja dań w stylu fine dining.

TECHNIKI:

  • Deglasowanie winem i flambirowanie alkoholu
  • Grillowanie na ruszcie
  • Konfetowanie w tłuszczu
  • Powolne duszenie i karmelizowanie
  • Redukcja sosów

STEAK & GRILL:

1. Steak ribeye z grilla / sos jałowcowy / frytki z batata / grillowane warzywa
2. Steak z polędwicy wołowej (fillet mignon) sos bearnaise / fondant ziemniaczany /karmelizowane warzywa
3. Roastbeef steak, sos pieprzowy / zapiekane ziemniaki /duszone grzyby leśne
4. T-bone steak z grilla / sos gorgonzola / ziemniaki pieczone / konfetowane pomidory
5. Tomahawk steak / sos chimichurri /ziemniaki puree / grillowane szparagi

DZICZYZNA:

1. Tatar z sarny /  pikle /  grzybowy majonez / marynowane maślaki / razowiec
2. Zupa gumbo z dziczyzny
3. Polędwiczka z dzika/ sos jałowcowy / puree z kasztanów / grzyby leśne
4. Karminadle z sarny / sos pieczeniowy/ kaszotto grzybowe / karmelizowane buraczki

PROWADZĄCY:

Piotr Strzelczyk - szef kuchni z 25-letnim doświadczeniem. Jego pracę na statkach pasażerskich i offshorowych oraz zdobytą wiedzę w hotelach w Szwajcarii i Francji cechuje wyjątkowość i indywidualizm. 

Od 2010 roku jest również właścicielem firmy Chef United, specjalizującej się w usługach dla branży HORECA. Firma oferuje wszechstronne usługi, takie jak analiza rentowności w branży HORECA, tworzenie kart menu, opracowywanie receptur, kalkulacje food cost, dokumentację HACCP, GMP GHP, szkolenia personelu oraz pomoc w rekrutacji pracowników. Zaufaj naszemu doświadczeniu i wzmocnij swoją pozycję w świecie kulinarnym.

ZAPEWNIAMY:

  • szkolenie w profesjonalnej sali szkoleniowej - każda osoba posiada własne, w pełni wyposażone stanowisko
  • katalog z przepisami
  • poczęstunek: kawa, herbata, woda, fingerfoods
  • fartuchy i pomocniki
  • certyfikat ukończenia szkolenia

Ważna informacja - zaznaczamy, iż szkolenie może zostać odwołane lub przeniesione na iny termin jeśli nie zbierze się minimalna liczba uczestników na 7 dni przed datą szkolenia.